Hovädzie mäso

Anglický biftek

Suroviny: Sviečkovica, bravčová masť, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Dobre odležanú a odblanenú sviečkovicu nakrájame na rezne hrubé 3 až 4 cm, opatrne ich naklepeme dlaňou alebo drevenou rúčkou noža, osolíme, okoreníme a rýchlo opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán asi 4 až 6 minút. Bifteky pripravené podľa anglických zvyklostí majú byť vnútri mierne ružové, teda vlastne nedopečené, ale krehké. Podávame ich okamžite, aby nestuhli, obložené udusenou zeleninou, vyprážanými...

Anglický rozbíf

Suroviny: 1000 g odležanej roštenky, maslo na ochutenie, 200 ml hovädzieho vývaru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso, ktoré sme nechali odležať na chladnom mieste niekoľko dní, zbavíme šliach a prebytočného tuku, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenom oleji z obidvoch strán niekoľko minút. Potom ho preložíme do druhého pekáča na roztopené maslo. Pečieme, za občasného polievania vlastnou šťavou, vo veľmi vyhriatej rúre asi 35 až 40 minút.  Upečený rozbíf vyberieme, do...

Azu na tatársky spôsob

Suroviny: 400 g zadného hovädzieho mäsa, 40 g tuku, 2 feferónky, 2 lyžice kečupu, 2 sterilizované sladkokyslé uhorky, 30 g hladkej múky, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania opražíme v rozpálenom tuku. Zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom a za občasného podlievania udusíme do polomäkka....

Bačovská pochúťka

Suroviny: sviečkovica, soľ, cibuľa,  2 vajcia Postup: Môžeme použiť falošnú sviečkovicu. Umyjeme ju, nakrájame na rezance a necháme stáť nasolenú asi 45 minút. Potom dáme na opraženú cibuľu a pečieme asi 5 minút. Na mäso rozbijeme 2 celé vajcia a ešte chvíľu opražíme. Podávame s varenými zemiakmi a so šalátom.

Biftek a la Partenopea

Suroviny: 800 g hovädzej sviečkovice vcelku, 100 g prerastenej údenej slaniny, 50 g masla (alebo tuku), 500 g čerstvých hríbov, 100 ml bieleho vína, 1 mrkva, 1 konzerva olúpaných paradajok, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 80 ml oleja, 200 ml mäsového vývaru, zväzok tymianu, zväzok zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Sviečkovicu nakrájame na 8 rovnako veľkých plátkov. Polovicu oleja rozpálime na panvici a vyškvaríme v ňom slaninu nakrájanú nadrobno. Mrkvu a...

Biftek I

Suroviny: 6 hrubších rezňov zo sviečkovice, lyžica múky, masť, vývar, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Rezne zo sviečkovice po jednom napichneme na vidličku, ponoríme do horúceho vývaru a položíme do nádoby, prikryjeme a necháme pol dňa odstáť na chladnejšom mieste. Potom jednotlivé rezne osolíme, okoreníme, z oboch strán pomúčime a opečieme v horúcej masti. Zvyšok masti precedíme, pridáme trochu múky a lyžicu vody a horúce podlejeme pod mäso.

Biftek II

Suroviny: 500 g sviečkovice, lyžica masti, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Sviečkovicu nakrájame na plátky a po jednom ponoríme nakrátko do horúceho vývaru. Plátky položíme na seba a na tanieri necháme odstáť asi pol dňa. Potom ich umyjeme, osušíme a v horúcej masti rýchlo opražíme, ale tak, aby vo vnútri ostali ešte trochu surové. Osolíme a okoreníme. Podávame s rôznou zeleninou a s hranolkami alebo s ryžou.

Biftek s cesnakovo - paradajkovou omáčkou

Suroviny: 4 dobre odležané bifteky po 200 g, 200 ml bieleho vína, 750 g paradajok, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, šálka oleja, šťava z 1 citróna, zväzok bazalky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Bifteky opečieme v horúcom oleji podľa chuti, vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo zvyšnom oleji krátko opečieme nasekaný cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Prilejeme citrónovú šťavu a biele víno a krátko povaríme. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame, pridáme k cibuli a znova...

Biftek s vajcom

Suroviny: 600 g hovädzej sviečkovice, 4 vajcia, maslo, olej, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Z odležanej a odblanenej sviečkovice nakrájame 4 hrubšie plátky. Mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a na horúcom tuku prudko opečieme. Na druhej panvici pripravíme volské oká. Do tuku po opekaní mäsa pridáme maslo, mierne podusíme a zalejeme vývarom. Krátko povaríme, dochutíme soľou a hotovú šťavu precedíme cez cedidlo. Ihneď podávame. Podávame s novými zemiakmi a so...

Bifteky s paradajkami a paprikami

Suroviny: 400 g hovädzej sviečkovice, 30 g údenej slaniny, 4 paradajky, 2 zeleninové papriky, 1 malá cibuľa, olej, tuk na vyprážanie, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, oregano, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a na niekoľko hodín dáme odležať do chladničky. Opečieme z oboch strán v rozpálenom tuku a odložíme na teplé miesto.  Slaninu rozpražíme, pridáme na rezance nakrájané...

Bifteky s rokfortom

Suroviny: 400 g hovädzej sviečkovice, 100 g rokfortu (Nivy), 1 čajová lyžička masla, masť na opekanie, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Dobre odležanú svičkovicu umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezne. Zľahka naklepeme tupou stranou noža, osolíme, okoreníme mletým korením a potrieme olejom. Necháme odležať niekoľko hodín v chladničke.  Bifteky opekáme v rozpálenej masti z každej strany 4 až 5 minút. Rokfort vymiešame s maslom a s...

Bifteky s vajcom

Suroviny: 400 g hovädzej sviečkovice, 4 vajcia, 1 cibuľa, tuk na opekanie, 1 lyžica horčice, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na rezne asi 2 cm hrubé. Tupou stranou noža ich zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Sformujeme ich do okrúhleho tvaru a z oboch strán opečieme v rozpálenom tuku. Ak chceme, aby bolo mäso vo vnútri ružové, opekáme ho 4 až 5 minút. Ak ho chceme mať dobre prepečené, opekáme ho 10 minút. Mäso bude mimoriadne jemné, ak ho naklepeme,...

Bolzanský biftek

Suroviny: 4 bifteky po 200 g, 2 strúčiky cesnaku, 6 lyžíc olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 200 g hovädzieho špiku, 150 g nastrúhaného ovčieho syra, 2 lyžice masla (alebo tuku), 4 paradajky, 1 jablko, 1 malá konzerva hľuzovky, 1 menšia cibuľa, pár lístkov šalvie. Postup: Bifteky umyjeme a dobre osušíme. Olej rozpálime na panvici a krátko v ňom opečieme nasekaný cesnak. Pridáme bifteky, podľa chuti opečieme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, vyberieme a...

Bosnianska zmes

Suroviny: 800 g hovädzieho mäsa, 100 ml bieleho vína, 800 g zemiakov, 150 g mrkvy, 200 g zelenej papriky, 300 g čerstvých paradajok, 1 zeler, 2 petržleny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 klinček, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso nakrájame na menšie kusy. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy ako mäso. V hlinenom hrnci ukladáme striedavo vrstvy mäsa a zeleniny. Všetko polejeme vínom,...

Bratislavský guláš

Suroviny: 400 g predného hovädzieho mäsa, 250 ml kyslej smotany, 40 g masti, 1 lyžica oleja, 200 ml bieleho vína, 100 g koreňovej zeleniny, mäsový vývar (instant), 30 g hladkej múky, citrónová šťava, 1 lyžica horčice, 1 bobkový list, tymian, celé čierne a nové korenie, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme mletým korením. Pokvapkáme olejom, premiešame a necháme na 2 hodiny odležať. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na polovici masti,...

Bratislavský tokáň

Suroviny: 400 g hovädzej sviečkovice, 1 lyžica kyslej lahôdkovej smotany, 50 g čerstvých húb, 50 g sterilizovaného hrášku, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 40 g tuku, 2 lyžice nastrúhaného čierneho chleba, mäsový vývar, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Zľahka ich naklepeme a nakrájame na rezance. Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s nakrájanými hubami, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a opražíme v rozpálenom tuku. Podlejeme...

Chateaubriand (dvojitý biftek zo sviečkovice)

Suroviny: bifteky, soľ, korenie, maslo alebo masť, hovädzí vývar, worcestrová omáčka Postup: Plátky mäsa hrubé asi 5 cm naklepeme dlaňou alebo rúčkou noža, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a previažeme niťou, aby si biftek udržal pekný tvar.  Takto pripravené bifteky opečieme na horúcom masle alebo masti z obidvoch strán asi 10 minút a vyberieme. Šťavu zbavíme tuku, pridáme kúsok čerstvého masla, podlejeme hovädzím vývarom, trocha okoreníme worcestrovou omáčkou a na...

Chutný hovädzí bok

Suroviny: hovädzí bok, soľ, čierne korenie, paprika Postup: Zoberieme prerastený hovädzí bok, nahladko obrežeme a vykostíme. Mäso nasolíme ako na údenie. Keď je už prezreté (vnútri červené), položíme ho asi na 3 hodiny do studenej vody. Potom ho zavesíme a necháme odkvapkať a uschnúť. Vnútornú stranu posypeme mletým čiernym korením a paprikou. Mäso zrolujeme a špagátom pekne previažeme. Zabalíme do hrubého plátna, previažeme konce a dáme variť domäkka. Po uvarení zaťažíme a necháme...

Cigánska roštenka

Suroviny: 400 g hovädzej roštenky, 100 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 40 g masti, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, sladká mletá červená paprika, štipka štipľavej mletej papriky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Roštenky umyjeme, nakrájame na rezne a okraje narežeme. Jemne naklepeme a opečieme v rozpálenej masti z oboch strán. Osolíme, okoreníme a odložíme na teplé miesto. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Odstavíme a zaprášime...

Čingovské mleté mäso

Suroviny: 600 g mletého hovädzieho mäsa, 150 g pikantnej klobásy, 150 ml červeného vína, 200 g mrkvy, biela alebo červená kapusta, reďkovka, uhorka alebo paradajky, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 1 bobkový listy, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Cibuľu, cesnak a mrkvu očistíme a nakrájame. V hrnčeku zohrejeme olej a v ňom cibuľu, cesnak a mrkvu opražíme. Pridáme mleté mäso, silnejšie okoreníme a opečieme. Zalejeme vínom, prevaríme a mäsovú masu dáme do plochej nádoby,...

Čomlek

Suroviny: 800 g hovädzieho mäsa, 200 ml červeného vína, 100 g masla, 800 g malých cibúľ, 10 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso nakrájame na kocky veľké 2 x 2 cm. Malé cibule a cesnak očistíme. Vysoký hlinený hrniec vymastíme maslom a ukladáme do neho striedavo vrstvy mäsa, cibule a cesnaku. Každú vrstvu osolíme a okoreníme. Nakoniec prilejeme červené víno zriedené vodou tak, aby prekrylo najvrchnejšiu vrstvu. Hrniec prikryjeme pergamenovým papierom, ktorý...

Dalmátske dusené hovädzie mäso

Suroviny: 800 g hovädzieho stehna, 60 g slaniny, 100 ml červeného vína, 300 g paradajok, 1 zeler, 3 mrkvy, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 100 ml oleja, 1 čajová lyžička cukru, 1 lyžica strúhanky alebo múky, 5 klinčekov, muškátový orech, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Cesnak a slaninu nakrájame na pásiky. Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme cesnakom, slaninou a klinčekmi. Na noc namočíme do marinády pripravenej z octu, bobkových listov a celého čierneho korenia. Cibuľu, mrkvu a...

Debrecínska roštenka

Suroviny: 400 g hovädzej roštenky, 50 g šunky, 100 g húb, 1 lyžica kyslej lahôdkovej smotany, 2 paradajky, 2 zeleninové papriky, 1 štipľavá paprička, 1 cibuľa, 50 g masti, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Roštenky umyjeme a nakrájame na plátky. Jemne naklepeme a okraje narežeme. Osolíme a okoreníme. Poprášime múkou a z oboch strán opečieme na masti. Odložíme do tepla. Na masti speníme nadrobno nakrájanú...

Domáci hamburger

Suroviny: 600 g mletého hovädzieho mäsa, soľ, koreniny, olej, 4 plátky syra, 4 žemle, kečup, horčica, cibuľa, paradajky, listy šalátu, uhorku Postup: Mäso zmiešajte s koreninami podľa chuti, môžete pridať aj chilli, worchestrovú omáčku alebo iné dochucovadlo, prípadne roztlačený cesnak a soľ. Vytvorte 4 mäsové fašírky, ktoré z oboch strán ugrilujte alebo opečte na malom množstve oleja na panvici. Môžete použiť aj grilovaciu omáčku. Na rozhorúčenom, skoro hotovom mäsa roztopte plátok...

Dusené hongkongské hovädzie mäso

Suroviny: 450 g hovädzieho filé (nakrájaného na rezance veľkosti zápalky), 1 lyžica ryžového vína (alebo suchého sherry), 4 čerstvé paradajky (nakrájané na tenké polmesiačiky), 220 g mrkvy (očistenej a nakrájanej na rezance dlhé 5 cm), 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 olúpaná cibuľa (nakrájaná na plátky), 2 lyžice oleja, 2 lyžice vody, 2 cm čerstvého koreňa zázvoru (olúpaného a nakrájaného na tenké plátky), 2 čajové lyžičky prírodného cukru, pol čajovej lyžičky mletého korenia piatich...

Dusené hovädzie mäso

Suroviny: 600 g hovädzieho zadného mäsa, 100 g slaniny, mrkva, pol cibule, strúčik cesnaku, pol lyžice masti, mletá červená paprika, soľ. Postup: Mäso umyjeme a naklepeme tak, aby ostalo okrúhle. Potom ho našpikujeme slaninou nakrájanou natenko a cesnakom, potrieme soľou a mletou červenou paprikou. Na masti udusíme nakrájanú cibuľu a mrkvu nakrájanú na kolieska. Potom do toho vložíme mäso, podlejeme vodou a necháme dusiť, kým mäso nezmäkne. Nakrájame na tenké plátky. Podávame so...

Dusené hovädzie mäso na zelenine

Suroviny: 400 g hovädzej roštenky, 60 g údenej slaniny, 250 ml kyslej smotany, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, citrónová šťava, mäsový vývar, cukor, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na plátky. Zľahka naklepeme. Slaninu nakrájame na malé kúsky a roškvaríme. Pridáme mäso a prudko opražíme z oboch strán. Osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme. Primiešame očistenú...

Dusené hovädzie plátky s olivami

Suroviny: 4 plátky roštenky po 200 g, 100 g šunky, 100 g nastrúhaného ovčieho syra, 200 ml červeného vína, trocha maizeny, 1 mrkva, 1 konzerva olúpaných paradajok, 150 g čiernych a zelených olív, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, 250 ml mäsového vývaru, zväzok oregana, vegeta, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Olej rozpálime na panvici a mäso potom krátko opečieme zo všetkých strán....

Dusené hovädzie rezne

Suroviny: 4 hovädzie rezne, 100 g slaniny, 2 malé cibule, 250 ml mäsového vývaru (bujón), 7 zaváraných uhoriek, oregano (petržlenová vňať), maslo, olej, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame. Aby z rezňov nevytiekla šťava a neboli potom suché, vložíme ich do mikroténového vrecka a naklepeme. Posypeme soľou, mletým čiernym korením a oreganom. Na panvici rozpálime olej a rezne krátko z oboch strán opečieme. Znížime teplotu a rezne dopečieme (asi 1 a pol minúty)....

Dusené mäso po taliansky

Suroviny: 500 g hovädzieho mäsa na pečenie, 250 ml bieleho vína, 1 konzerva olúpaných paradajok, 1 šálka hustej šťavy z pečeného mäsa, tuk na pečenie, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička majoránu, 1 čajová lyžička tymianu, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme a dobre potrieme všetkými koreninami. Tuk rozpálime na panvici a mäso v ňom opečieme. Pridáme paradajky, zalejeme bielym vínom a mäsovou šťavou. Prikryjeme a...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013