Baranie a jahňacie mäso

Baraní chrbát na poľovnícky spôsob

Suroviny: 1500 g baranieho chrbta s kosťou, 60 g slaniny, 250 ml kyslej smotany, 120 g masla (masti), 120 g zeleniny (zeler, mrkva, petržlen), 1 paradajka, 40 g cibule, 20 g múky (alebo 4 lyžice bieleho vína), 20 g múky, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, tymian, trochu citrónovej kôry, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 kocka cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Baraní chrbát alebo plece zbavíme loja, mäso osolíme, okoreníme a prešpikujeme slaninou. Na...

Baraní paprikáš

Suroviny: 600 g baranieho mäsa, 2 cibule, 1 lyžica masti, mletá červená paprika, soľ. Postup: Baranie mäso očistíme a oparíme slanou octovou vodou. Potom ho dobre poumývame v studenej vode. Nakrájame ho na kúsky vhodné na perkelt. Masť rozpustíme, v nej opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je udusená dozlata, pridáme nakrájané baranie mäso. Osolíme a dusíme domäkka. Mäso dusíme vo vlastnej šťave, pridáme mletú červenú papriku (asi 1 čajovú lyžičku) a hneď zriedime troškou vody a...

Baraní perkelt

Suroviny: 500 g baranieho mäsa (predné) s kosťou, 60 g margarínu, 90 g cibule, 30 g hladkej múky, 160 g zelenej papriky, 35 g paradajkového pretlaku, mletá paprika, soľ. Postup: Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kocky nakrájané baranie mäso, zalejeme vodou, osolíme a dusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme, pridáme paradajkový pretlak, zelenú papriku nakrájanú na rezance a dusíme domäkka. Do omáčky pridáme mäso, znova prevaríme a...

Baraní pilav

Suroviny: 350 g baranieho mäsa (predné) bez kostí, 20 g tvrdého syra, 100 g margarínu, 600 g ryže, 200 g paradajok, 900 ml vody, 65 g cibule, mletá paprika, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Umyté baranie mäso vykostíme, nakrájame na drobné kocky a dáme dusiť na tento základ: jemne nakrájanú cibuľu slabo osmažíme na tuku, zasypeme paprikou, pridáme očistené paradajky a mäso. Pokoreníme, posolíme a dusíme pod pokrievkou. Skôr než mäso zmäkne, pridáme prebratú umytú ryžu, zalejeme...

Barania sviečkovica s ryžou a paradajkami

Suroviny: 2 baranie sviečkovice, 100 g roztopeného masla, 6 paradajok, 3 cibule, šťava z 1 citróna, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zo sviečkovice odstránime blany a tuk, nakrájame ju na tenké plátky, ktoré rúčkou noža ľahko naklepeme. Z nastrúhanej cibule vytlačíme šťavu pomocou sita do misy (zvyšok cibule už nepoužívame) a zamiešame do nej šťavu z citróna a mleté čierne korenie. Do tejto marinády dáme pripravené plátky mäsa, zakryjeme a odložíme do chladu najmenej na 12 hodín,...

Baranie kotlety

Suroviny: 1 baraní chrbát, 1 vajce, múka, masť, strúhanka, 1 citrón, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Dobre umytý a očistený chrbát priečne nakrájame na porcie spolu s rebierkami. Porcie osolíme, okoreníme a necháme odležať asi 2 hodiny. Postupne dáme do múky, vajca a strúhanky a vypražíme v horúcej masti dočervena. Podávame s hubovou omáčkou. Ozdobíme šalátom a plátkami vajca uvareného natvrdo. Na kotlety môžeme ešte položiť kolieska citróna.

Baranie mäso dochutené citrónom

Suroviny: 700 g baraniny, 1 mrkva, 1 petržlen, chren, citrón, 1 cibuľa, 1 lyžica masti, celé čierne korenie, mletá červená paprika, soľ. Postup: Oparenú, očistenú a dobre umytú baraninu nakrájame na kúsky a osolíme. V soli necháme odležať asi 1 až 2 hodiny. Potom ju dáme do horúcej masti a pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, petržlen, mrkvu, niekoľko zrniek čierneho korenia, soľ a mletú červenú papriku. Dusíme pod pokrievkou, občas treba pridať vodu. Keď je mäso mäkké, preložíme ho...

Baranie mäso dusené v keli

Suroviny: 500 g baranieho mäsa s kosťou (predné), 60 g margarínu, 90 g cibule, 20 g slaniny, 600 g kelu, 30 g hladkej múky, cesnak, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, na ktorú pridáme na kocky nakrájané baranie mäso. Opražíme, podlejeme vodou, pridáme soľ, čierne korenie a dusíme mäso do polomäkka. K polomäkkému mäsu pridáme nahrubo nakrájaný kel, podľa potreby dolejeme vodu a dusíme domäkka. Kel zahustíme, pridáme so soľou rozotretý cesnak,...

Baranie mäso kung-pao

Suroviny: 250 g baranieho mäsa (najlepšie zo stehna), 50 g olúpaných búrskych orieškov, 1 chilli paprička, 1 až 2 lyžice sójovej omáčky, 1 cibuľa, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 1 až 2 lyžiče sójovej múčky, 1 bielok, olej na vyprážanie, 3 lyžice oleja, 1 lyžica cukru, 1 lyžica octu, soľ. Postup: Mäso nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a každý plátok naklepeme rúčkou noža tak, aby bol čo najtenší. Potom ho ostrým nožom nakrojíme do tvaru mriežky. Plátky mäsa obalíme bielkom vyšľahaným so...

Baranie mäso na cesnaku

Suroviny: 500 g stehna, 50 g margarínu, 75 g cibule, 15 g cesnaku, 12 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Baranie mäso očistíme a potrieme cesnakom rozotretým so soľou. Mäso opečieme na osmaženej cibuli po oboch stranách, potom podlejeme vodou, pridáme korenie a pečieme domäkka. Počas pečenia prelievame šťavou a podľa potreby podlejeme horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vodou, povaríme asi 30 minút, precedíme a znovu...

Baranie mäso na írsky spôsob

Suroviny: 1500 g baranieho pleca, 1000 g zemiakov, 750 g cibule, zelená petržlenová vňať, tymian, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Polovicu z nich dáme na dno hrnca a posypeme ich polovicou cibule nakrájanej nadrobno. Mäso vykostíme a nakrájame na kocky, pričom tuk odstránime. Potom ho uložíme do hrnca na vrstvu zemiakov a cibule, okoreníme a zakryjeme druhou polovicou zemiakov. Nakoniec všetko zalejeme studenou vodou tak, aby zemiaky boli...

Baranie mäso na paprike

Suroviny: 500 g baranieho mäsa predného s kosťou, 60 g margarínu, 150 ml mlieka, 100 g cibule, 35 g hladkej múky, mletá paprika, soľ. Postup: Baranie mäso nakrájame na kocky. Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kocky nakrájané baranie mäso, popražíme, zalejeme vodou a dusíme domäkka. Mäkké mäso zo šťavy vyberieme, šťavu zahustíme múkou, dobre rozmiešame, zalejeme potrebným množstvom vody a varíme najmenej 30 minút. Pred koncom varu pridáme mlieko,...

Baranie mäso na ražni

Suroviny: Baraní chrbát alebo baranie stehno, olej, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ Marináda: 2 strúčiky cesnaku, 100 ml octu, pol lyžičky kajenského korenia alebo podrvených chilli papričiek, na hrot noža cukru, pol lyžičky mletého čierneho korenia. Postup: Mäso potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali mletú červenú papriku, a necháme odpočívať 2 hodiny. Potom ho osolíme, vtrieme doň mleté čierne korenie, napichneme ho na ražeň alebo len položíme na rošt a opekáme....

Baranie mäso s jogurtom

Suroviny: 600 g baranieho mäsa bez kostí, 3 vajcia, 2 jogurty, 1 lyžica bravčovej masti, 1 strúčik cesnaku, zelená petržlenová vňať, soľ. Postup: Mäso umyjeme, potrieme masťou, osolíme a pečieme v rúre približne jeden a pol hodiny. Počas pečenia mäso podľa potreby podlievame vodou. Upečené vyberieme, nakrájame na porcie a znova urovnáme na pekáč, v ktorom sa pieklo. Jogurt rozmiešame s vajcami, pridáme pretretý cesnak a nasekanú zelenú petržlenovú vňať, premiešame, zmesou polejeme...

Baranie mäso s majoránkovou omáčkou

Suroviny: 500 g baranieho mäsa (predné) s kosťou, 60 g margarínu, 150 ml mlieka, 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, pretržlen), 80 g cibule, 10 g cesnaku, 50 g hladkej múky, majoránka, soľ. Postup: Dobre očistené mäso nakrájame na kocky, vložíme do vriacej osolenej vody, pridáme očistenú, nakrájanú zeleninu, cibuľu a soľ. Varíme takmer domäkka. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom z mäsa a mlieka, dobre rozšľaháme a 30 minút povaríme. Do hotovej omáčky...

Baranie mäso s ryžou

Suroviny: 500 g vykosteného baranieho mäsa, 200 g ryže, 1 zelená a 1 červená paprika, 2 mrkvy, 2 petržleny, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 50 ml oleja, 1000 ml hovädzieho vývaru, ocot, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opečieme na rozpálenom oleji. Papriky nakrájame na rezance, cibuľu na kolieska, cesnak jemne nasekáme, mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska a všetko primiešame k mäsu. Trocha opražíme, osolíme, prilejeme mäsový vývar a varíme 30...

Baranie mäso v zelenine

Suroviny: 500 g baranieho mäsa (predné), 60 g margarínu, 65 g cibule, 230 g mrkvy, 60 g zeleru, 80 g konzervovaného zeleného hrášku, 150 g kelu, 25 g hladkej múky, cesnak, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Baranie mäso nakrájame na kúsky. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku dozlata, vložíme mäso, ktoré opečieme, podlejeme vodou, pridáme korenie a soľ. Mäso dusíme, skoro mäkké ho vyberieme, šťavu vypražíme na tuk, zaprášime múkou a po krátkom pražení zalejeme vodou. Omáčku...

Baranie rebierka na rošte

Suroviny: 4 hrubšie vykostené baranie rebierka, chilli papričky, 2 strúčiky cesnaku, sezamový alebo iný olej, soľ. Postup: Hrubšie vykostené rebierka trochu naklepeme, osolíme, potrieme rozotretým cesnakom, olejom a necháme odležať v chlade asi 2 hodiny. Potom rebierka rýchlo opečieme na rošte a posypeme podrvenými chilli papričkami. Podávame s ryžou okorenenou muškátovým kvetom.

Baranie stehno pečené v pergamene

Suroviny: 500 g mäsa z baranieho stehna, 1 lyžica horčice, 3 strúčiky cesnaku, 1 citrón, olej na pomastenie, zelená petržlenová a zelerová vňať, pažítka, rozmarín, pol čajovej lyžičky mletého nového korenia, 1 čajová lyžička usušených lístkov mäty piepornej, pergamenový papier alebo alobal. Postup: Mäso umyjeme a osušíme. Cesnak očistíme a nakrájame na prúžky, citrónovú kôru nastrúhame a olúpaný citrón nakrájame na kolieska. Nasekané čerstvé zelené vňate vymiešame s horčicou,...

Baranie stehno s fazuľovými strukmi

Suroviny: Baranie stehno, 100 g zelených fazuľových strukov, 2 cibule, 3 lyžice oleja, asi 300 ml mäsového vývaru, 2 lyžice horčice, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Baranie stehno umyjeme, necháme odkvapkať a suché potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali horčicu, mleté čierne korenie a soľ. Potom ho uložíme na pekáč a v mierne vyhriatej rúre pomaly upečieme domäkka, pričom mäso občas polejeme teplým mäsovým vývarom. Neskôr ho polievame vlastnou šťavou a podlievame mäsovým vývarom...

Baranie stehno so šunkovou plnkou

Suroviny: Baranie stehno, 4 tenké plátky šunky, 1 vajce, 1 cibuľa, 100 g strúhanky, zelená petržlenová vňať, pol čajovej lyžičky tymianu, pol čajovej lyžičky šalvie, soľ. Postup: Cibuľu povaríme v osolenej vode asi 5 minút, vyberieme a necháme odkvapkať. Potom ju olúpeme, nasekáme nadrobno, premiešame so strúhankou, šunkou nakrájanou nadrobno a s nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, okoreníme tymianom a šalviou, pridáme vajce a všetko spolu dobre premiešame. Na spodnej strane...

Baranie stehno so zemiakmi

Suroviny: Baranie stehno, zemiaky, cesnak, masť, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Baranie mäso očistíme, odblaníme, oparíme horúcou alebo slabou octovou vodou. Potom dobre umyjeme v studenej vode a utrieme utierkou. Osolíme, opaprikujeme a spolu s masťou dáme do pekáča. Z oboch strán mäsa dáme zemiaky, ktoré tiež posolíme. Mäso pomastíme masťou a v rúre pečieme pri miernej teplote 60 až 90 minút (mäso musí byť opečené dočervena a musí byť mäkké). Medzitým mäso...

Baranina na oravský spôsob

Suroviny: 700 g baranieho stehna, 30 g slaniny, 100 ml kyslej smotany, 40 g masla, 120 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), 40 g cibule, 10 g múky, 30 g cibule, 2 zrnká borievok, 4 zrnká nového korenia, 5 zrniek čierneho korenia, 1 bobkový list, tymian, šťava z polovice citróna (alebo 2 lyžice bieleho vína), mleté čierne korenie, soľ. Postup: Z baranieho stehna odstránime kosti, loj a blany, dobre ho naklepeme a potrieme mletým čiernym korením a borievkami. Vložíme ho do...

Baranina s paradajkami

Suroviny: Baranina, smotana, paradajkový pretlak, maslo, majorán, kôpor, soľ. Postup: Baraninu pečieme na masle. Keď je polomäkká, dochutíme nasekaným kôprom a majoránom. Potom dopečieme a polejeme rozpusteným maslom, do ktorého vmiešame trocha smotany a paradajkový pretlak.

Baranina z Bajky

Suroviny: 700 g baranieho stehna (alebo pleca), 50 g slaniny, 4 lyžice červeného vína, 3 paradajky, 50 g cibule, menší krajec chleba, 2 kocky cukru, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Baranie mäso bez kostí naklepeme, odblaníme, prešpikujeme slaninou, osolíme, a okoreníme. Potom ho zvinieme a previažeme tenším špagátom. Kúsok slaniny nakrájame na plátky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, kúsok strúhaného chleba, nakrájané paradajky a zvinuté mäso. Dáme piecť bez podliatia pod...

Baranina zapečená s vajcami a zeleninou

Suroviny: baklažány, maslo, baranie mäso, kyslá smotana, vajce, soľ, syr Postup: Očistené baklažány alebo tekvicu nakrájame na 6 až 8 mm kúsky. Osolíme, obalíme v pšeničnej múke a opečieme na masle.Na servírovaciu panvicu vymastenú maslom vložíme 2 plátky upečeného (alebo uvareného) baranieho mäsa, na ktoré dáme kúsky opraženej zeleniny. Masu polejeme kyslou smotanou rozhabarkovanou so surovým vajcom, soľou, nastrúhaným syrom a zapečieme v rúre. Jedlo podávame na panvici, na ktorej...

Bosnianska jahňacia zmes

Suroviny: 1000 g jahňacieho mäsa, 80 g masla, 1200 g hlávkovej kapusty, 100 ml oleja, 100 g mrkvy, 1 cibuľa, 1 zeler, 2 petržleny, 1 bobkový list, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Kapustu rozkrojenú na štvrťky dáme do osolenej vody, necháme prejsť varom a precedíme. Na rozpálenom oleji opečieme jahňacie mäso nakrájané na väčšie kusy. Opečené mäso vyberieme a na oleji po opekaní opražíme nasekanú cibuľu a zeleninu...

Čanachy

Suroviny: 500 g baranieho mäsa bez kostí, 500 g zemiakov, 5 paradajok, 250 g fazuľových strukov, 250 g baklažánov, 2 cibule, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Dobre očistené mäso vykostíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca, zakryjeme cibuľou nakrájanou nadrobno, olúpanými zemiakmi nakrájanými na kocky, štvrťkami tvrdých paradajok, nakrájanými fazuľovými strukmi a baklažánmi. Všetko posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, osolíme, okoreníme...

Dusená jahňacina

Suroviny: 600 g jahňacieho stehna, 100 g karfiolu, 100 g ružičkového kelu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, olej, drvená rasca, 3 zrnká nového korenia, soľ. Postup: Mäso odblaníme, nakrájame na kocky, osolíme, prudko opečieme na oleji a vyberieme. Vo výpeku speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájaný cesnak a vložíme opečené mäso. Posypeme ho drvenou rascou, pridáme nové korenie, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Pridáme očistený ružičkový kel a nakrájaný karfiol. Podľa potreby...

Dusené baranie mäso

Suroviny: 700 g baranieho mäsa, 100 g masla, 100 ml bieleho vína, 100 g mrkvy, 1 cibuľa, 1 lyžica múky, 4 zrnká celého čierneho korenia, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Na 50 g masla speníme nasekanú cibuľu a mrkvu nakrájanú na kocky. Pridáme mäso nakrájané na malé kúsky a opečieme zo všetkých strán. Podlejeme malým množstvom vody a dusíme. Prilejeme víno, pridáme bobkový list a šťavu ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Medzitým na zvyšnom masle opražíme múku a...
1 | 2 | 3 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013