Medovníky

Lepené medovníkové srdiečka

Suroviny (60 – 80 kusov): 400 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 120 g medu, 60 g tuku na pečenie, 2 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL mletej škorice, 1 balenie lekváru, čokoláda na varenie Postup: Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v...

Medovník

Suroviny: Uvariť v pare: 1 lyžica medu, 2,50 g masla, 100 g cukru, 1 lyžička škorice, 1 lyžička sody, 1 vajce Krém: 1 šľahačka, 2 lyžice maizeny, 50 g masla, malý hrnček horkej silnej kávy, trošku práškového cukru Postup: Vyberieme z pary a pridáme 230 g hladkej múky a poriadne vymiesime. Rozdelíme na 6 dielov, vyváľame 6 placiek, ktoré vykrojíme podľa dna tortovej formy a pečieme na papieri po dvoch na plechu. Krém: Uvaríme kašu, necháme vychladnúť a zašľaháme 50 g masla a malý...

Pardubický perník

Suroviny: 1. deň: 1/2 kg kryštálového cukru, 1/4 l vody, 1/2 lyžička sóda bicarbóny 2. deň: 1.10 kg hladkej múky, 2 dkg salajky, 1/2 perníkové korenie, 1/2 prášok do pečiva, 2 PL kakaa, 20 dkg medu, 10 dkg džemu, 2 vajíčka Plnka: 2 dcl pomletých orechov, rum, ¼ l  vody, džem, čokoláda. Poleva: ½ masla a 1 várová čokoláda Postup: 1. deň: 1/2 kg kryštálového cukru, 1/4 l vody, 1/2 lyžička sóda bicarbóny – variť spolu sirup 5 minút 2. deň: 1.10 kg hladkej múky, 2 dkg salajky,...

Perníčky

Suroviny: Cesto: 800 g hladkej múky, 150 g rastlinného tuku (hera), 4 celé vajcia, 280 g preosiateho práškového cukru, 4 lyžice rozpusteného medu (nesmie byť horúci), 14 potlčených alebo zomletých klinčekov, 1 kávová lyžička škorice, 2 kávové lyžičky potlčeného alebo zomletého anýzu, 1 lyžička sódy bikarbony, na potretie 2 celé rozšľahané vejcia Poleva: 2 bielky, 230-300 g práškového cukru, citrónová šťava Postup: Vajce, cukor a tuk vymiešame v míse (môžeme aj mixérom), pridáme...

Perník

Suroviny: 40 dkg hladkej múky, 30 dkg práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička škorice, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 dcl oleja, 2 lyžice lekváru, pol litra mlieka Postup: Všetko spolu zamiešať, dať na vymastený a vysypaný plech, upiecť v miernej rúre, vychladnuté natrieť lekvárom a poliať čokoládou.

Tmavé celozrnné medovníky

Suroviny: 450 g celozrnnej múky, 180 g hnedého trstinového cukru, 30 g tuku na pečenie, 3 PL medu, 2 PL kakaa, 2 vajíčka, 1 balíček korenia do perníka, 1 ČL mletej škorice, 1 žĺtok na potretie, vlašské orechy na ozdobenie. Postup: Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových...

Veselé medovníčky

Suroviny: 70 g masla, 1 vajce, 3 žĺtky, 1 lyžica kakaového prášku, 120 g medu, 250 g polohrubej múky, zelená a červená potravinárska farba, farebné cukrové perličky alebo mandle, orechy na ozdobenie, 1 zarovnaná lyžica prášku do pečiva, 670 g práškového cukru, 5 g perníkového korenia (anýz, škorica, voňavý klinček, muškátový oriešok). Postup: Maslo, med a 70 g práškového cukru zohrejeme za stáleho miešania na panvici. Metličkou vmiešame perníkové korenie, vajce a kakao. pridáme múku a...

Vianočné medovníčky

Suroviny: 60 dkg hladkej múky, 25 dkg Smetol, 20 dkg práškového cukru, 3 celé vajcia, 1 kávová lyžička sóda bicarbony, 4 polievkové lyžice vlažného medu, 1 lyžička perníkového korenia /škorica, anýz, klinčeky, hrebíčky, badián/, 1 štampelík rumu Postup: Zmiesiť hladké cesto a dať na noc do chladu. Vyvaľkať na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm a vykrajovať rôzne formičky, ukladať na vymastený plech. Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom. Z plechu zobrať za tepla. Po vychladnutí zdobiť...

Voňavé medovníčky

Suroviny (60 – 80 kusov): Medovníčky: 500 g hladkej múky, 160 g medu, 160 g kryštálového cukru, 120 g tuku na pečenie, 2 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 ČL perníkového korenia Na potretie a polevu: 1 žĺtok, 1 bielok, 160 g práškového cukru, 1-2 kvapky citrónu Postup: Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z...

Základný recept na bielkovú polevu

Ako a čím ich zdobiť? Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to. Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu. Základný recept na bielkovú polevu Suroviny: 130-180 g práškového cukru, 1...
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013