Omáčky

07.04.2012 11:28

Ktorá omáčka sa k čomu hodí?

Paradajková omáčka  - sa dobre hodí k morčaciemu mäsu., cestovinovým nákypom a zeleninovým jedlám.

Bešamelová omáčka - výborne chutí hlavne k zeleninovým jedlám, pokrmom z rýb a k zapekaným slaným nákypom.

Holandská omáčka - je ideálna k šťavnatému stejku, dusenej zelenine alebo rybe. Taktiež je vhodná na zapekanie zeleniny.

Ako sa robí veľmi jemná omáčka?

Keď rozmixujeme uvarenú polievkovú zeleninu a pridáme do mäsovej šťavy.

Ako sa robí dobrá omáčka k pečenému mäsu?

Najlepšie z mäsovej šťavy, ktorá zostala na dne pekáča. Pretože šťavy zvyčajne býva málo, je dôležité počas pečenia mäso častejšie podlievať.

Ako sa omáčky zjemňujú?

Je celkom jedno, či zjemňujeme portským vínom, pivom, sherry alebo koňakom - všetko záleží na vašej chuti. Dôležité je len to, aby chuť alkoholu ladila s ostatnými prísadami.

Čím sa omáčky zahusťujú?

Kyslou smotanou: rozmiešame ju s múkou, pridáme 1 až 2 naberačky šťavy alebo polievky, pomiešame a rozšľaháme metlou na sneh (tak sa zahusťuje aj teľací guláš). Zeleninou: zo všetkého, čo sa dusilo, použijeme trochu a ručným mixérom rozmixujeme. Na zjemnenie môžeme pridať kúsky studeného masla.

Ako sa robia omáčky bez zahusťovania?

Spolu s mäsom upečieme kúsok teľacej nožičky. Tým sa zvýši aróma omáčky, ktorá sa zároveň prirodzene zahustí.

Čím sa čo podlievajú omáčky?

Bravčové pečené môžeme podlievať čiernym pivom, burgunské pečené kvalitným červeným vínom. K divine a hovädziemu pečenému sa hodí sherry alebo koňak. Hydinu môžeme podliať napríklad bielym vínom a divinou červeným či portským vínom alebo koňakom.

Kedy bude sladká omáčka celkom dokonalá?

Po uvarení pridáme polovicu čajovej lyžice masla. Docielime tak dobrú a oblú chuť. To isté platí aj pre kompóty.

Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013