Údené mäso

08.04.2012 15:02

Ako správne variť údené mäso

V prvom rade si údené odvážime, pretože podľa hmotnosti určíme čas varenia mäsa.

Platí, že koľko mäso váži, toľko hodín sa varí, samozrejme výnimka potvrdzuje pravidlo. Napríklad 1,5 kg údeného karé alebo krkovičky sa bude variť 1,5 hodiny alebo 90 minút, no 1 kg rolovaného plecka treba variť viac ako hodinu, je tuhšie ako údená krkovička. 1.5 kg rolovaného údeného plecka treba variť cca 2 hodiny, tiež záleží na kvalite mäsa, pri plecku nevieme čo nás čaká vnútri, aké prekvapko nám tam mesiari narolovali.

Ak má mäso sťahovaciu sieťku, menšou vareškou ju uvoľníme od mäsa, pričom sieťku ponecháme na mäse. Ak sieťku neuvoľníme pred varením, sieťka sa nám do neho často zavarí a pri sťahovaní budeme so sieťkou strhávať aj kusy mäsa.

Takto pripravené údené vložíme do vriacej vody, počkáme kým začne opätovne vrieť a varíme silným varom 2-3 minúty - väčšie kusy a šunky s kosťou 5 minút. Týmto obvarením sa nám mäso "zatiahne", šťava zostane vnútri a nebude sa z mäsa nadmerne vyvárať. Po obvarení teplotu stiahneme a udržujeme na 80-85 stupňov do konca varenia. Po uvarení mäso vytiahneme, opláchneme studenou vodou, stiahneme sieťku a ostrým nožom nakrájame ak chceme mäso konzumovať teplé, alebo necháme do druhého dňa vychladnúť, ak ho chceme použiť napr. na obložené misy. Bude krásne prefarbené a šťavnaté.

zdroj: http://recepty.netcabinet.net

Tip:

Ja podľa vzoru mojej mamy a svokry varím vždy údené mäso zabalené v alobale.

 

 

Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013