Prílohy

* Ostatné prílohy - Recepty nájdete rozdelené v podkategóriách

Majonézy Maslá Omáčky Prívarky Ryža Zelenina Zemiaky Zálevy, marinády

Chlebové knedle

Suroviny: 150 g údenej slaniny, 2 vajcia, 1 lyžica masla, 250 ml mlieka, 100 g múky, 1 cibuľa, 500 g starého chleba (alebo rožkov), 2 byle petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Chlieb (alebo rožky) nakrájame na malé kocky a opražíme spolu s tenkými plátkami slaniny. Cibuľu opražíme osobitne na masle. Zmiešame mlieko, vajcia, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a múku. K tejto zmesi pridáme opražený chlieb a cibuľu a necháme pol hodiny postáť. Zmes ešte raz dôkladne...

Domáce rezance

Suroviny: 2 vajcia, 2 žĺtky, 400 g múky, 4 lyžice oleja, 6 lyžíc vody, pol čajovej lyžičky soli. Postup: Do misky dáme vajcia, žĺtky, olej, vodu a soľ. Všetko vyšľaháme metličkou na sneh. Na pracovnú dosku nasypeme múku. V strede vytlačíme priehlbinu, do ktorej nalejeme vajcovú masu a vidličkou ju premiešame s múkou. Rukami asi 10 minút miesime cesto, až kým nebude hladké. Občas udrieme cestom o dosku. Potom ho zakryjeme a necháme oddychovať 30 minút. Cesto vyvaľkáme a po porciách...

Domáci chlieb

Suroviny: 1000 g hladkej múky, 5 zemiakov uvarených v šupke, 50 g droždia, 50 ml mlieka, rasca, cukor, kvások (trochu cesta z predchádzajúceho pečenia), masť na vymastenie plechu, soľ. Postup: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Múku dva razy preosejeme a vo väčšej nádobe vymiesime cesto z múky, olúpaných nastrúhaných zemiakov, soli, rasce a z droždia, ktoré sme nechali vykysnúť v osladenom mlieku. Nakoniec pridáme kvások z predchádzajúceho pečenia, ktorý sme deň vopred zaliali...

Grilovaný chlieb

Suroviny: 4 plátky tmavého chleba, štyri lyžice oleja. Postup: Štyri plátky čierneho chleba (osem plátkov bagety) potrieme olejom a grilujeme dočervena. Kto má rád pikantné, do oleja môže primiešať pár pretlačených strúčikov cesnaku. Grilovaný chlieb je tradičná príloha ku grilovanému mäsu.

Halušky bez vajec

Suroviny: 200 g hrubej múky, 150 ml mlieka, soľ. Postup: Z prísad zmiešame cesto ako na žemľové knedle, nie príliš tuhé. Hneď po zmiešaní prísad preložíme cesto na malú doštičku s rukoväťou, posypanou múkou. Uhladíme cesto na rovnako hrubú vrstvu, dlhým nožom oddelíme pásik cesta po dĺžke doštičky a nožom namočeným vo vode odkrajujeme kúsky cesta ako malé šišky, priamo nad hrncom vriacej osolenej vody.   Varíme ich 8 až 10 minút.

Halušky I

Suroviny: 300 g múky, 250 ml mlieka, 30 g masla, 1 vajce, 4 lyžice oleja, soľ. Postup: Olej, vajce a soľ zmiešame s teplým mliekom. Primiešame múku a vypracujeme hladké cesto. Lyžicou vykrajujeme halušky, ktoré hádžeme do vriacej vody a varíme asi 10 minút. Uvarené halušky precedíme, opláchneme studenou vodou a opražíme na rozpálenom masle. Podávame ako prílohu k mäsu a k divine.

Halušky II

Suroviny: 1 vajce, múka podľa potreby, soľ. Postup: Vajce vyšľaháme v menšej miske. Pridáme hladkú múku a miešame, aby nám vznikla polohustá masa. Cez sitko halušky hádžeme do vriacej osolenej vody. Mäkké vyberieme a precedíme pod tečúcou chladnou vodou. Podávame k rôznym pokrmom.

Idrijské plnené taštičky

Suroviny: Cesto: 300 g múky, 50 ml mlieka, 30 g masla, 2 vajcia, soľ. Plnka: 2 vajcia, 400 g zemiakov, 30 g masla, 1 lyžica strúhanky, škorica, 6 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať, majorán, mleté čierne korenie. Postup: Múku preosejeme, pridáme vajcia, roztopené maslo, mlieko, soľ a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho obrúskom a necháme pol hodiny stáť. Medzitým si pripravíme plnku. Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté olúpeme a prepasírujeme. Pridáme vajcia, strúhanku, škoricu, najemno...

Jarné zvinuté taštičky

Suroviny: 100 g hladkej múky, 1 rozšľahané vajce, trocha studenej vody (získame 12 taštičiek). Postup: Múku preosejeme do misy. V strede vyhĺbime jamku a pridáme rozšľahané vajce a trochu studenej vody. Vypracujeme mäkké, ale pevné cesto a podľa potreby pridáme ešte trochu vody. Miesime ho, až je celkom vláčne. (To pomôže urýchliť pôsobenie lepku.) Prikryté ho chladíme asi 4 hodiny. Necháme ho znovu zohriať na izbovú teplotu. Na dobre pomúčenej podložke ho vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm....

Knedľové taštičky

Suroviny: 275 g hladkej múky, 200 ml studenej vody (získame asi 40 až 50 taštičiek). Postup: Múku preosejeme do misy, po troškách prilejeme studenú vodu a vymiešame tuhé cesto. Na doske ho asi 5 minút miesime. Prikryjeme ho vlhkou utierkou alebo zabalíme do priľnavej fólie. Necháme ho stáť pri izbovej teplote asi 30 minút. Na silno pomúčenej doske vyvaľkáme čo najtenší plátok, až je takmer priesvitný. Plátok nakrájame na okrúhle alebo štvorcové tvary podľa potreby. Spotrebujeme ich v...

Krupicové halušky

Suroviny:  1 vajce, 5 lyžíc stolového oleja, detská krupica Postup: Pripravíme ich z 1 vajca, 5 lyžíc stolového oleja a z detskej krupice. Olej a vajce spolu rozšľaháme a do vzniknutej zmesi pridávame krupicu podľa potreby tak, aby zmes z vidličky netiekla, ale ťahala sa ako med. Halušky dávame priamo do vriacej polievky cez sitko na halušky. Varíme pokiaľ nie sú mäkké (asi 10 minút).

Krupicové knedličky

Suroviny: 1 vajce, rovnaké množstvo (hmotnostné) masla, dvojnásobné množstvo krupice, štipka muškátového orecha, soľ. Postup: Maslo vymiešame do peny, postupne pridávame žĺtok a bielok. Keď sa maslo zmieša s vajcom, pridáme krupicu a napokon dochutíme soľou a muškátovým orechom. Masu sformujeme do gule, stlačíme a dáme na 30 minút odpočívať. Potom vytvarujme knedličky a uvaríme ich. Tip: Dá sa postupovať aj inak: Maslo mierne zohrejeme, metličkou na sneh do tekutého masla...

Kukuričná kaša

Suroviny: 500 g kukuričnej múky, 2000 ml vody, 50 g masla, 2 lyžice nastrúhaného parmezánu, soľ. Postup: Do 2000 ml osolenej vody dáme maslo a necháme zovrieť. Do vriacej vody za stáleho miešania pridávame kukuričnú múku tak, aby sa netvorili hrudky. Kašu varíme asi 1 hodinu, pričom ju pravidelne miešame.

Kukuričná kaša so syrom

Suroviny: 50 g masla, nastrúhaný tvrdý syr, 1 zelená paprika, 6 mladých kukuričných klasov, 2 vajcia, niekoľko lyžíc sladkého mlieka, 4 cibule, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Z kukuričných klasov olúpeme zrná, dáme ich do mixéra, zalejeme mliekom a rozmixujeme. Potom primiešame vajcia, mletú červenú papriku a mleté čierne korenie. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na roztopenom masle. Pridáme zelenú papriku nakrájanú nadrobno,...

Kysnutá knedľa

Suroviny: 250 ml mlieka,  42 g droždia, 1 čajová lyžička cukru, trocha múky, 500 g hladkej múky, štipka soli Postup: 250 ml vlažného mlieka zmiešame s jednou kockou (42 g) rozdrobeného droždia a 1 čajovou lyžičkou cukru. Posypeme trochou múky a necháme nakysnúť. Kvások zmiešame s 500 g hladkej múky, štipkou soli a vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste asi 45 minút. Z cesta sformujeme 2 podlhovasté bochníky. Vo vriacej, osolenej vode ich na minime varíme asi...

Labužnícke knedle

Suroviny: 4 vajcia, 300 ml mlieka, 12 rožkov, 1 cibuľa, 4 lyžice oleja, nasekaná petržlenová vňať, červená kapia, pol balíčka prášku do pečiva, soľ. Postup: Rožky rozrežeme po dĺžke a nakrájame ich na polmesiace. Očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji a oblejeme ňou nakrájané rožky. V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno nakrájanú kapiu, prášok do pečiva a soľ. Všetko dobre premiešame. Hmotu dáme na navlhčený obrúsok a sformujeme do...

Pohánková kaša I

Suroviny: 300 g pohánky, 50 g údenej slaniny, 50 g tuku, soľ. Postup: Pohánku sparíme, opražíme v rozpálenom tuku, podlejeme vodou, osolíme, prikryjeme a dusíme. Počas dusenia podlievame vodou, pričom vodu pridávame po malých množstvách, aby sa pohánka nerozvarila. Mäkkú kašu posypeme nakrájanou opraženou slaninou.

Pohánková kaša II

Suroviny: 500 g pohánky, 100 g pomletých oškvarkov alebo 100 ml kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, majorán, soľ. Postup: Pohánku dáme variť do osolenej vody. Po chvíli pridáme majorán a najemno nasekaný cesnak a varíme, kým kaša nie je hustá. Do hotovej kaše vmiešame pomleté oškvarky alebo kyslú smotanu.

Príloha k obloženým sendvičom a bagetám

Suroviny: 250 g bielej hlávkovej kapusty, 75 g mrkvy, 100 g kyslej smotany, 1 lyžica citrónovej šťavy (octu), mleté čierne korenie, soľ. Postup: Kapustu a mrkvu očistíme. Oboje nakrájame na tenké rezance. Zmiešame s citrónovou šťavou a kyslou smotanou. Ochutíme soľou a korením. Najmenej 1 hodinu nacháme odstáť na chladnom mieste.

Tarhoňa

Suroviny: 500 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 cibuľa, 40 g masti, mletá červená paprika, soľ. Postup: Z múky a vajec pripravíme tvrdé cesto, ktoré nastrúhame alebo nasekáme nadrobno a usušíme na doske. Potom ho upražíme na nakrájanej cibuli na masti, podlejeme vriacou vodou, pridáme mletú červenú  papriku, soľ a prikryté udusíme domäkka. Podávame k rozličným mäsovým pokrmom.

Wonton taštičky

Suroviny: 120 g plnotučnej múky s vysokým obsahom lepku, 2 lyžice rozšľahaného vajca, kukuričný škrob, 2 lyžice studenej vody (získame asi 40 až 50 taštičiek). Postup: Múku preosejeme a postupne prilievame rozšľahané vajce zmiešané s vodou. Vypracujeme husté cesto. Miesime ho asi 5 minút a potom zabalíme do priľnavej fólie. Necháme ho stáť pri izbovej teplote asi 5 hodín. Na doske posypanej kukuričným škrobom vyvaľkáme dosť veľký plát. Cesto by malo byť skoro priesvitné. Rozkrájame ho...

Zapečené knedličky

Suroviny: 750 ml mlieka, 200 g krupice, 50 g masla, 2 žĺtky. Ďalej: 500 ml mlieka, 100 g nastrúhaného parmezánu, 60 g masla, 50 g múky, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli. Postup: Mlieko s maslom privedieme do varu, primiešame krupicu a na miernom ohni za stáleho miešania povaríme asi 15 minút. Odstavíme, opatrne primiešame žĺtky a necháme vychladnúť. Na pomúčenej pracovnej doske sformujeme do tvaru valca. Nakrájame na plátky...

Žemľové knedličky

Suroviny: žemle, maslo, vajce, mlieko, mletého muškátový kvet, strúhanka, zelená petržlenová vňať a soľ Postup: Žemľové knedličky pripravíme zo žemle, masla, vajca, mlieka, mletého muškátového kvetu, strúhanky, zelenej petržlenovej vňate a soli. Vyvaríme ich v osobitnej vode a podávame v polievke.
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013