Dezerty

Ananásový krém

Suroviny: 1 konzerva ananásu, 2 žĺtky, 10 gr želatíny, 14 dkg piškôt, 7 gr kryšt. cukru, 1/4  l šlahačky, 1 PL práš. cukru, zaváranina višní, zopár opražených mandlí alebo orechov Postup: Žĺtky s cukrom vyšlaháme, potom postavíme nad paru a šlaháme do zhustnutia. Želatínu dobre rozpustíme v teplej vode a pridáme do krému. Do vychladnutého krému pridáme vyšlahanú šlahačku ochutené práš. cukrom. Piškoty namočíme do ananásoej štavy a ukladáme do sklenej misky nasledovne: naspodok...

Avokádová maškrta

Suroviny: 2 avokáda, 125 ml šľahačky, trocha sherry (alebo curacaa), šťava z 1 citróna, 2 lyžice práškového cukru. Postup: Avokáda rozpolíme, kôstky vo veľkosti našej slivky vyberieme a z tvrdej šupky lyžicou vyberieme dužinu, ktorú spolu s citrónovou šťavou popučíme vidličkou alebo rozmixujeme. Osladenú, ušľahanú šľahačku zmiešame s avokádovou kašou, ochutíme sherry alebo curacaom a zmesou naplníme vydlabané polovičky avokád.

Banánové želé

Suroviny: 6 plátkov bielej želatíny (môže byť aj v prášku),  200 ml šľahačky, 3 banány, 500 ml ovocnej šťavy, 1 citrón, nasekanú čokoládu na zdobenie, 70 g cukru. Postup: Želatínu dáme napučať do studenej vody. (Práškovú pripravíme podľa návodu a rozpustíme ju v ovocnej šťave). Cukor, šťavu z citróna a ovocnú šťavu zohrejeme. V tekutine rozpustíme vyžmýkanú želatínu, banány olúpeme, nakrájame na kolieska a rozdelíme do 4 pohárov. Prelejeme tekutým želé. Na 4 hodiny odložíme do...

Broskyňový dezert

Suroviny: 200 ml šľahačkovej smotany, 100 ml griotky, 4 porcie vanilkovej zmrzliny, 4 polovičky olúpaných veľkých čerstvých alebo zaváraných broskýň, 100 g ríbezľového lekváru. Postup: Sklené misky naplníme do troch štvrtín zmrzlinou a povrch pokvapkáme griotkou. Navrch uložíme broskyne, potrieme ich ríbezľovým lekvárom a okraje ozdobíme šľahačkou.

Čerešňový krém

Suroviny: 250 ml šľahačky, 8 lístkov želatíny, 50 ml pomarančovej šťavy, 3 lyžice práškového cukru. Na ozdobenie: 250 ml šľahačky, 12 čerstvých (alebo zaváraných) čerešní, nasekané orechy. Postup: Želatínu namočíme na 10 minút do chladnej vody, vyžmýkame, vložíme do 100 ml horúcej vody a za stáleho miešania roztopíme, ale nevaríme. Cukor postupne zamiešame do pomarančovej šťavy a necháme ho v nej úplne roztopiť. Potom primiešame vychladnutú želatínu a zmes dáme do chladničky. Do dobre...

Citrónový krém

Suroviny: 2 zlaté klasy, šťava z 3 citrónov, kôra z pol citróna, 2 žĺtka, 50 až 80 g masla, sneh z 2 bielkov, 300 g kryštálového cukru. Postup: Do 750 ml vody pridáme zlatý klas, šťavu a kôru z citrónov a 300 g cukru.  Za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Odložíme na chladné miesto. Do vychladnutého pridáme 2 žĺtka, maslo a vyšľahaný sneh z bielkov. Dáme do dezertných pohárov a ozdobíme ovocím alebo šľahačkou.

Cmarový krém s vajcovým likérom

Suroviny: 200 ml cmaru, 4 lyžice vajcového likéru, 8 plátkov želatíny (alebo v prášku), šťava z citróna, lístky mäty na ozdobenie, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lyžice cukru. Postup: Želatínu necháme na 10 minút napučať v studenej vode. Do cmaru zamiešame vanilkový a obyčajný cukor a citrónovú šťavu. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme na miernom plameni. Najprv zamiešame do želatíny trochu cmaru a až potom ju vlejeme do krému. Premiešame, krémom naplníme poháre a odložíme na 4 hodiny do...

Čokoládovo - vanilková smotanová zmrzlina

Suroviny: Čokoládová zmrzlina: 250 ml smotany na šľahanie, 2 vajcia, 2 žĺtky, 2 lyžice rumu, 100 g horkej čokolády (alebo kakaa), 1 balíček vanilkového cukru. Vanilková zmrzlina: 250 ml smotany na šľahanie, 2 vajcia, 2 žĺtky, 2 lyžice rumu, 250 g bielej čokolády, 1 balíček vanilkového cukru. Postup: Smotanu vyšľaháme a dáme do chladničky. Horkú čokoládu za stáleho miešania na minime (alebo nad parou) roztopíme. Vajcia, žĺtky a vanilkový cukor vyšľaháme do peny nad parou. Odstavíme a...

Dezert s anglickým krémom a malinovou polevou

Suroviny: Cesto: 150 g práškového cukru, 3 vajcia, maslo na vymastenie formičiek, 2 PL maizeny, sladká smotana, griotky (karamelizované čerešne), mlieko Poleva: maliny, práškový cukor, 1 dl vody Anglický krém: práškový cukor, vanilkový cukor, pepermintová esencia, 1 dl mlieka, 3 vajcia, rôzne druhy ovocia na zdobenie Postup: Vajcia s práškovým cukrom a maizenu dobre rozmiešame, pridáme mlieko, sladkú smotanu a znovu premiešame. Cesto vylejeme do vymastených koláčovvých formičiek. Do...

Flambované ovocie

Suroviny: Vhodným ovocím na prípravu sú banány, broskyne a slivky. Okrem ovocia potrebujeme ešte maslo, práškový cukor a koňak. Postup: Ovocie rozpolíme, vykôstkujeme a uložíme na nízku panvicu s trochou masla a cukru. Pokropíme ho niekoľkými lyžicami vody a pomaly zohrievame, až kým ovocie nezmäkne, pričom však dávame pozor, aby si udržalo svoj tvar a aby sa voda nevyparila. Potom ho trochu polejeme koňakom, koňak zapálime a ihneď podávame.

Grapefruitový krém s kiwi

Suroviny: 1 grapefruit, šťava z dvoch grapefruitov (250 ml), 2 kusy kiwi, 2 žĺtka, 50 ml ovocného likéru (ovocnej šťavy), 250 ml sladkej smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru, 1 čajová lyžička vanilkového cukru, 1 balíček želatíny v prášku, 2 lyžice medu. Postup: Grapefruit olúpeme z vrchnej aj vnútornej šupky, aby zostala len dužina. Tú nakrájame a zmiešame s medom. Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a likérom do peny. Šľahačku na tuho vyšľaháme, želatínu zmiešame s...

Hrušky v pomarančovom želé

Suroviny: 6 zrelých hrušiek, 250 g želírovacieho cukru, 50 ml citrónovej šťavy, 5 voňavých klinčekov, 2 kúsky škorice, 200 g pomarančového (marhuľového alebo ríbezľového) džemu, štipka mletého zázvoru, soľ. Postup: Hrušky olúpeme, prerežeme napoly a vyberieme jadrovník. Polovice hrušiek ponoríme do jemne osolenej studenej vody. Želírovací cukor rozmiešame v 750 ml vody, prilejeme citrónovú šťavu. Pridáme klinčeky, zázvor a škoricu. Necháme prevariť pri vysokej teplote. Pridáme hrušky,...

Jablká v cestíčku

Suroviny: 1 vajce, 2 bielky, 500 g jabĺk, 1 čajová lyžička rumu, 200 ml svetlého piva, 1 lyžica oleja, 100 g hladkej múky, olej na vyprážanie, práškový cukor a škorica na posypanie, soľ. Postup: Z múky, vajca, oleja, soli, rumu a piva vypracujeme riedke cestíčko, ktoré necháme hodinu odpočívať. Potom doň zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Jablká olúpeme, nakrájame na plátky hrubé pol centimetra, jadierka odstránime, plátky obalíme cestíčkom a vypražíme na horúcom oleji z...

Jablkové želé s marhuľami

Suroviny: 500 g jabĺk, 125 g marhúľ (sušených),  200 ml bieleho vína, 1 citrón, kúsok mäty piepornej, 500 g želírovacieho cukru. Postup: Deň vopred umyjeme jablká, nakrájame aj s jadrovníkmi a kožou na kúsky, vložíme do hrnca, zalejeme litrom studenej vody a prikryjeme pokrievkou. V rúre pri teplote 200 oC privedieme do varu a cez noc necháme vychladnúť vo vypnutej rúre. Marhule na noc namočíme do vína a necháme napučať. Na druhý deň jablkovú šťavu precedíme a odmeriame jeden...

Jahodová zmrzlina s ovocným koktailom

Suroviny: 4 porcie jahodovej zmrzliny pripravenej doma, 4 porcie osladenej šľahačky, 40 ml likéru Maraschino, 2 marhule, 1 broskyňa, 1 hruška, 2 kiwi, 80 g nasekaných vlašských orechov, 1 balíček vanilkového cukru, čokoládová ryža na posypanie, zmrzlinové oblátky alebo piškóty. Postup: Marhule a broskyňu umyjeme a odkôstkujeme. Hrušku olúpeme a zbavíme jadrovníka. Kiwi olúpeme. Všetko ovocie nakrájame na malé kocky, dáme do misy a opatrne premiešame. Primiešame nasekané vlašské orechy,...

Jahodový krém

Suroviny: Ovocné pyré: 500 g zaváraných jahôd, 1 lyžica pomarančového likéru (alebo kompótovej šťavy), šťava z 1 citróna. Krém: 250 ml smotany na šľahanie, 6 plátkov želatíny (želatína v prášku), 200 g tvarohu, 90 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru. Postup: Jahody zlejeme a necháme odkvapkať. Premiešame s likérom a citrónovou šťavou. Pomixujeme alebo pretrieme cez sitko. Želatínu necháme napučať v chladnej vode, práškovú pripravíme podľa návodu. Smotanu vyšľaháme a dáme...

Jahody so zeleným korením

Suroviny: 4 lyžice masla, 600 g čerstvých jahôd, 200 ml bieleho vína, 60 ml Amaretto di Saronno, 4 lyžice cukru, 2 lyžice celého zeleného korenia. Ďalej: 250 ml šľahačkovej smotany, 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžice pistácií. Postup: Jahody preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Veľké plody rozpolíme. Maslo rozpálime na panvici a skaramelizujeme v ňom cukor. Prilejeme biele víno a cukor necháme roztopiť. Pridáme zrnká zeleného...

Karamelový krém

Suroviny: 2 vajcia, 2 žĺtky, 500 ml mlieka, šľahačka, 3 lyžice vody, 90 g kryštálového cukru, 2 lyžice práškového cukru, trocha citrónovej kôry. Postup: Na panvicu dáme kryštálový cukor, zalejeme ho vodou a citrónovou šťavou, a keď sa roztopí, zosilníme plameň, aby sa roztok varil a zhnedol. Takto pripravený karamel nalejeme do väčšej formy alebo do niekoľkých malých formičiek a každou občas pohýbeme tak, aby karamel pokryl aj steny formy. Vajcia so žĺtkami a s práškovým cukrom...

Karibský sen

Suroviny: 1 menší ananás, 1 zrelé mango, 1 karambola (kiwi), 8 porcií broskyňovej a 4 porcie čerešňovej zmrzliny. Postup: Do každého dezertného pohára vložíme po 2 porciách broskyňovej a 1 porcii čerešňovej zmrzliny. Ozdobíme nakrájaným ovocím.

Kávové flameri

Suroviny: Osladená šľahačka, 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, 500 ml mlieka, 70 g maizeny, 200 ml kávového likéru, 4 lyžice instantnej kávy, 250 g čerstvých jahôd, 60 g cukru, balíček vanilkového cukru, čokoládové hoblinky. Postup: Mlieko zmiešame s cukrom, maizenou a vanilkovým cukrom. Privedieme do varu a uvaríme hustý krém. Primiešame likér a instantnú kávu, naplníme do pohárov a necháme vychladnúť. Navrch dáme očistené jahody. Potom pridáme zmrzlinu, ozdobíme šľahačkou...

Krambambuli

Suroviny: 1000 ml rumu, 2000 ml prevareného vína, 100 g rozličného kandizovaného ovocia, 25 g hrozienok, 50 g vykôstkovaných datlí, kandizovaná pomarančová kôra, 50 g orechových jadier, sušené vykôstkované slivky, šťava z 2 pomarančov a 2 citrónov, 1000 g kockového cukru, klinčeky, škorica, citrónová kôra. Postup: Do veľkej ohňovzdornej misy, ktorú postavíme na stôl, dáme kandizované ovocie, hrozienka, datle, nakrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, orechové jadrá a vykôstkované sušené...

Krásne broskyne

Suroviny: 60 ml Maraschina, 40 ml Cynaru, 4 broskyne, 8 mrazených čerešní, 100 g čerstvých čerešní. Ďalej: 150 g malín, 100 ml pochúťkovej smotany, 50 g nastrúhanej čokolády, 1 balíček vanilkového cukru. Postup: Broskyne umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a potom ešte rozštvrtíme. Štvrťky broskýň spojíme na tanieroch do tvaru hviezdičiek. Do stredu dáme 2 zmrznuté čerešne. Dookola rozložíme čerstvé čerešne. Polejeme Maraschinom a Cynarom. Maliny popučíme a zmiešame so sladkou smotanou a...

Krém Diplomat s ovocnou omáčkou

Suroviny: Krém: 2 žĺtky, 250 ml smotany na šľahanie, 500 ml mlieka, 1 čajová lyžička masla, 40 g pudingového prášku s vanilkovou príchuťou, 1 balíček vanilkového cukru, práškový cukor, 100 g kryštálového cukru. Ovocná omáčka: Zavárané ovocie, 1 čajová lyžička maizeny. Postup: 160 ml mlieka vymiešame so žĺtkami a pudingovým práškom dohladka. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, primiešame vanilkový a kryštálový cukor, maslo a necháme zovrieť. Opatrne primiešame mlieko so žĺtkami a varíme...

Mandľový karamelový krém

Suroviny: 250 ml šľahačky, 1 lyžica masla, 50 ml pomarančového likéru (alebo čerešňovice), 100 g nasekaných mandlí, kandizované ovocie (alebo malé čokoládové cukríky) na ozdobenie, 3 lístky želatíny, 1 lyžica oleja, 100 g práškového cukru. Postup: Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor, necháme ho roztopiť a trocha skaramelizovať. Potom za stáleho miešania prisypeme mandle nasekané nadrobno, zmes urovnáme na plech vymastený olejom, necháme vychladnúť a podrvíme. Želatínu rozmiešame v...

Mangový dezert

Suroviny: 4 zrelé mangá alebo avokáda (môžeme ich nahradiť broskyňami alebo marhuľami), 2 bielky, šľahačková smotana, 100 g práškového cukru, šťava z 1 citróna, 2 lyžice polámanej čokolády, soľ. Postup: Ovocie rozpolíme, kôstky vyberieme a polovicu dužiny nakrájame na malé kúsky. Zvyšok dužiny spolu s citrónovou šťavou a cukrom rozmixujeme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor, soľ a šľaháme, až kým sneh nie je veľmi tuhý. Šľahačkovú smotanu ušľaháme a zľahka zamiešame do snehu....

Medové orechy

Suroviny: 200 g vlašských orechov, 200 ml tekutého medu, 4 lyžice oleja, 150 g práškového cukru. Postup: Celé jadrá vlašských orechov (môžu byť aj polovičky) zalejeme horúcou vodou, olúpeme a namočíme do medu. Po dvoch dňoch orechy jeden po druhom vyberieme, rýchlo obalíme práškovým cukrom a na rozpálenom oleji krátko premiešame, aby sa cukor na orechy dobre prichytil a skaramelizoval. Podávame teplé.

Melónový sorbet

Suroviny: 1 zelený alebo ananásový melón, 200 g malín, 200 g hrozna, 1 bielok, šľahačka a ovocie na ozdobenie, 200 g práškového cukru, šťava z 1 citróna. Postup: Práškový cukor prevaríme s trochou vody na hustý sirup, ktorý necháme vychladnúť. Z melóna odkrojíme vŕšok, vyberieme jadrá a dužinu, ktorú v mixéri rozmiešame na kašu. Potom do kaše zamiešame citrónovú šťavu spolu s cukrovým sirupom a zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielka. Zmes vlejeme do nádoby na výrobu kockového...

Mousse au chocolat - čokoládová pena

Suroviny: 200 g tmavej čokolády na varenie, 50 g masla, 4 vajcia + 1 bielko, 2 PL rumu alebo 4 kávové lyžičky silnej kávy, štipka soli Postup: Na platni rozehrejte čokoládu s maslom nakrájaným na kúsky. Mimo platňu pridajte 4 žĺtky a rýchle vmiešajte. Potom pridajte rum alebo kávu. Ušľahajte sneh z 5-tich bielkov a štipkou soli. Po lyžíciach pridejte a jemne vmiešajte (nie prudko) ušľahaný sneh postupne do čokoládovej zmesi. Hotovú zmes nechajte 4 hodiny uležať v chladničke.

Ovocné mliečne želé

Suroviny: 6 dkg želatíny, 1 fl marhuľového alebo broskyňového kompótu, 1 fl višní, alebo malín /drobného ovocia/, 7,5 dcl plnotučného mlieka, 15 dkg práškového cukru, 2 balíčky vanílkového cukru, 3 bielky, šťava z jedného citróna. Postup: Želatínu necháme napučať v troške vody. Potom ju rozpustíme  200g zohriatého nálevu z marhuľového kompótu. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého želatínového roztoku vmiešame prevarené studené mlieko a vanílkový cukor. Bielky s práškovým cukrom a...

Ovocný krém

Suroviny: 2 vajcia, 3 žĺtky, 50 g masla, 500 ml mlieka, 500 g bobuľovitého ovocia (maliny, ríbezle, černice a pod.), 100 g múky, 1 struk vanilky, 100 g cukru, trocha soli. Postup: Vanilku prekrojíme po dĺžke napoly, dužinu vyškrabeme, spolu so strukom dáme do mlieka a necháme zovrieť. Vo väčšom hrnci vyšľaháme do peny žĺtky, vajcia, soľ a cukor (najlepšie je použiť elektrický šľahač). Postupne primiešame múku a pomaly prilejeme precedené horúce mlieko. Krém povaríme za stáleho šľahania...
1 | 2 | 3 >>
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013