Slané pečivo

Formičkové slané pečivo

Suroviny: 450 g hladkej múky, 1 VISA alebo Palmarin, 1 krabička syru „Karička“, 2 žĺtky, podľa chuti posoliť, 1/2 prášku do pečiva Postup: Spracovať cesto, rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm, potrieť bielkom, posypať syrom, makom alebo sezamom. Uložiť na vymastený plech a piecť v horúcej rúre.

Mandľové slané kocky

Suroviny: 700 g polohrubej múky, 1 celé veľké maslo a 1 Visa, alebo Smetol, 2 tégliky kyslej smotany ak sú malé tak 3 tégliky, 2 KL soli, mandle Postup: Po zmiesení materiál 3-krát po 1/2 hod prekladať. Po poslednom preložení zabaliť cesto do celofánového papiera a uložiť na spodok chladničky. Nechať cez noc stáť, potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm a kolečkom rozdeliť cesto na 3 cm kocky. Do stredu dať mandľu, potrieť vajcom a piecť v horúcej rúre. 180 ks.

Oškvarkové slimáky

Suroviny: 500 g hladkej múky, 1 Palmarin, 2 žĺtky, 2 dcl mlieka, 1 KL soli, 20 g kvasníc, 250 g oškvarkov Postup: Zo surovín okrem škvarkou pripravíme kysnuté cesto a rozdelíme na 6 bochníkov. Každý bochník po chvíle kvasenia rozvaľkáme a potrieme mletými škvarkami a trošku posolíme. Potom rozdelíme na 16 dielov - kolečkom. Vzniklé trojuholníky stáčame od širšej strany k vrcholu . Rohlíky potom potrieme s vajcom ochuteným soľou alebo vegetou a pečieme do zlatista.

Pagáče

  Recepty na pagáčiky rôzneho druhu nájdete v samostatnej podkategórii  Pagáče

Pikantné praclíky

Suroviny: 150 g hladkej múky, 50 g solamylu, 100 g tuku, 80 g nastrúhaného syra, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lyžičky kyslej smotany, 1 žĺtok, soľ Postup: Zarobíme cesto a necháme hodinu odpočinúť. Z cesta urobíme valec, krájame plátky a tvoríme praclíčky. Potrieme žĺtkom. Posypeme soľou, rascou, makom alebo sezamom. Pečeme do zlatova.

Sezamové slané pečivo

Suroviny: 300 g polohrubej múky, 1 Hera, /Smetol/, 1 celé vajce,1 prášok do pečiva, 3 ks syrokrému Postup: Všetko spolu zmiesiť. Nechať cez noc v chlade. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm. Potrieť rozšľahaným vajcom, posypať sezamovými zrniečkami. Vykrajovať slzičky alebo iné formy. Možno zdobiť aj orechmi.

Sezamové slané pečivo s mandľami

Suroviny: 250 g tvrdého strúhaného syra, 250 g hladkej múky, 100 g škrobovej múky Solamyl, 220 g tuku Pama, 1 žĺtok, 3 lyžice kyslej smotany, rasca, soľ, mandle, vajce na potretie Postup: Hladkú múku a Solamyl preosejeme na dosku, pridáme nastrúhaný syr, smotanu, maslo, soľ a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny aj viac do chladničky. Cesto rozvaľkáme pokrájame kolečkom na tyčinky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, olúpanými a na prúžky nakrájanými mandľami. Pečieme...

Slané mandľové slzičky

Suroviny (asi 150 ks): 1 Smetol, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 200 g tvrdého syru, 1 šľahačková smotana, 2 celé vajíčka, 1 KL soli, mandle Postup: Spracovať cesto, uložiť na noc do chladu. Potom rozvaľkať na hrúbku 1 cm, vykrajovať slzičky, potrieť vajcom a zdobiť mandľou. Môžeme pokrájať aj na tyčinky kolečkom a posypať syrom.

Slané praclíky

Suroviny: 500 g tvrdého údeného syru, výborný je Ementál, 700 g polohrubej múky, 1 Visa + 1 Hera, 2 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 PL soli Postup: Spracujeme cesto, rozdelíme na dve kocky a necháme cez noc v chlade, mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom a obaľuje v strúhanom syre v tanieri. Počet 6 plechov, 125 ks

Slané rohlíky

Suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g tvrdého syru postrúhať, 1 Smetol alebo Hera, 1 celé vajce, kvások / 30 g droždia, 1dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 1 KL soli Postup: Všetko spolu zmiesiť, nechať chvíľu stáť, potom rozvaľkať na valec a tento rozdeliť na 8 kúskov asi 5 cm hrubých. Bochníky rozvaľkať na kruh a tento rozdeliť kolečkom na 8 častí. Potrieť trošku roztopeným maslom a stáčať od širšej strany trojuholníka k vrcholu. Potrieť vajcom a posypať syrom alebo sezamom alebo...

Slané slimáky

Suroviny: 3 ks strečky Lunex, 1 Hera, 500 g hladkej múky, 1 celé vajce, Kvások /20 g droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru/, 1 PL soli Postup: Spracovať cesto a nechať asi 1/2 hodiny stáť. Potom rozdeliť na 8 bochníkov. Každý rozvaľkať na kruh a potrieť roztopeným maslom. Kruh rozdeliť kolečkom na 16 trojuholníčkov, ktoré potom stáčame začínajúc širšou stranou k vrcholu. Vytvorené slimáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme syrom a kmínom. Pečieme v horúcej rúre. 128 ks.

Tvarohové tyčinky

Suroviny: 250 g obyčajného tvarohu, 250 g hladkej múky, 1 Smetol, 1 žĺtok a 1 KL soli a trošku prášku do pečiva Postup: Spolu zmiesiť, nechať v chlade cez noc. Potom rozvaľkať nie veľmi stuhnuté cesto, potrieť rozšľahaným vajcom a posypať syrom, kmínom a potom krájať kolečkom tyčinky.
Arteco.sk
Počítadlo návštev od 19.4.2013